PATRICK VERBUNT PRIJS

Eerbetoon aan Patrick Verbunt

De prijs is vernoemd naar de in 2010 overleden horeca-ondernemer Patrick Verbunt. Patrick Verbunt was een begrip in de Brabantse en in het bijzonder Tilburgse horeca. Hij was onder meer medebedenker van het Toepertoetje, maakte het Groot Tilburg Horecaboek en was mede-oprichter van Tilburg Culinair. De Stichting Tilburg Culinair en de Bonheur Horeca Groep hebben Patrick Verbunt Prijs in het leven geroepen als eerbetoon aan deze creatieve, markante man.


Auberge du Bonheur wint Patrick Verbunt prijs 2016

Het beste gerecht van Tilburg Culinair wordt geserveerd door Auberge du Bonheur. De jury onder leiding van voormalig sterrenkok Gerrit Greveling was erg onder de indruk van de varkenswang met eendenlever, truffeljus en groentjes van Ut Rooie Bietje die ‘De Auberge’ presenteerde. “Het lijkt in eerste instantie een zwaar gerecht”, zei Greveling nadat hij de varkenswang geproefd had. “Maar door de manier waarop de groenten bereid zijn en de zuurtjes die de chef toepast, wordt het tóch een heel fris gerecht. Het is een heel vriendelijk gerecht, subtiel van smaak en gemaakt met regionale producten. Je proeft de liefde van de kok.”

De tweede prijs ging naar Taste! Dit restaurant maakte indruk met mooi gepekelde zalm met bereidingen van komkommer en avocado. De derde prijs was voor de restaurant mooR die onder de noemer ‘Duckface’ een prachtige marbré van eend en ganzenlever voorschotelt.

Gerrit Greveling

De jury stond dit jaar onder leiding van Gerrit Greveling. Deze meesterkok en voormalig sterrenchef was meer dan twee decennia het gezicht van toprestaurant Chalet Royal in Den Bosch. Greveling was bijzonder te spreken over de kwaliteit van de gerechten die hij te proeven kreeg. “Het niveau”, zei Greveling, “was supergoed. Je merkt dat deze chefs écht bezig zijn met hun vak. Wat ik heel mooi vond, is het feit dat ze veel regionale ingrediënten gebruiken. Ik durf te stellen dat Tilburg culinair volwassen begint te worden. De stad is enorm in ontwikkeling als culinaire stad.”


 

Het beste gerecht van 2015


patrick verbunt prijsHet beste gerecht van Tilburg Culinair werd in 2015 geserveerd door restaurant Bord’O uit Oisterwijk. De jury onder leiding van sterrenkok Dick Middelweerd was erg onder de indruk van Bord’O’s gerecht op basis van buikspek uit Baambrugge. De Patrick Verbunt Prijs werd zaterdagmiddag uitgereikt tijdens de derde dag van Tilburg Culinair. Taste! en Cookaholics werden respectievelijk tweede en derde. Taste serveerde drie bereidingen van gevogelte met bijpassende garnituren. Cookaholics kreeg veel lof van de jury voor hun Surf en Turf van langoustine, iberico en harissa. 

 

Buikspek uit Baambrugge

Het winnende gerecht is Buikspek uit Baambrugge, langzaam gegaard in de Josper met structuren van pompoen, gemarineerde beukenzwammen, gedroogde appel en een compote van sjalot met edik van PX sherry. “Ik kan niets opnoemen dat ik niet lekker vind aan dit gerecht”, zei Dick Middelweerd. “Het is perfect.” Middelweerd weet waar hij over praat. Zijn restaurant De Treeswijkhoeve in Waalre heeft twee Michelinsterren.


Het beste gerecht van 2014

Ons Behaeghen wint Patrick Verbunt Prijs 2014Op zaterdag 27 september 2014 is de Patrick Verbunt Prijs uitgereikt aan Restaurant Ons Behaeghen. Zij serveerden het beste gerecht van Tilburg Culinair; de lichtgerookte runderfilet met gestoofde kalfswang, specerijenjus en schuim van gefermenteerde soja. De tweede en derde prijs gingen respectievelijk naar Cookaholics en Redemption.

 

De deskundige jury werd dit jaar aangevoerd door Jog Schipflinger. Meer dan dertig jaar zwaaide Schipflinger als patron-cuisinier de scepter in Kasteel Maurick.